Oliemaleri – den mest populære kunstform i moderne tid

Author:

 

Oliemaleri er en særskilt genre af maleri, hvor tørrende olie påføres som maling. Tidløse besiddelser af kunst, oliemalerier gennem tiderne er visuelle dokumentationer af datidens historiekultur og livsstil. Med tidens bevægende forløb er der kommet nye stilarter og teknikker ind i malerierne, hvilket gør dem mere berigede og alsidige. Oliemaling er også meget populært i moderne tid. De moderne kunstnere og feinschmeckere beundrer dem og indoverer nye ideer fra dem.

Forskellige typer olie blev brugt til at skabe oliemalerier. linolie, valmuefrøolie, solsikkeolie og valnøddeolie blev almindeligt brugt. Malerne blandede olierne med pigmenterne med stor fingerfærdighed og præcision. Fyrreharpikser og røgelse blev påført for at bringe en blank effekt på malerierne. Generelt blev malerierne skåret på et lærred. Men i nogle tilfælde blev malerierne indrammet i papirark, pap, linoleum og træpaneler. Animalsk lim og gesso blev brugt til at belægge panelmalerierne. Moderne gesso er en kombination af calciumcarbonat og polymer akryl. Det bruges til at øge sugeevnen af primerbelægningen på et oliemaleri. Animalsk lim sparer fra malingens skadelige syreeffekt.

I oliemalerier bliver omridset af emnet for et bestemt maleri først skåret ud på lærredet. Derefter blandes pigmenter med olier for at forberede nuancer af farver. Pigmenter med kobolt, mangan og bly blev brugt i de tidlige dage for at øge tørringsprocessen. Oliefarverne påføres derefter på maleriet i form af lag. Med fremkomsten af oliemalerør er malerne blevet befriet for farerne ved at blande olie med pigmenter.

Maling i lag er den konventionelle metode til oliemaling. Dette gøres for at forstærke effekten af farver og bringe perfektion ind i maleriet. Først skitseres “undermalingen” ved hjælp af tynde lag maling som terpentinmaling. Laget lader tørre op. Herefter påføres flere lag oliemaling fortløbende, så hvert lag tørrer helt, før det næste lag påføres. Det kan tage flere uger til måneder at tørre et oliemaleri helt. Efter værket er forseglet af kunstneren påføres lak for at bringe den skinnende effekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *